Pleťové séra na každý deň


Účinné látky sa v kozmetike stále viac a viac rozširujú. A hlavne v poslednej dobe majú všemožné séra veľký boom. Zopár rokov dozadu som registrovala hlavne produkty od The Ordinary a teraz sa pridávajú ďalšie značky ako Revolution Skincare, či La Roche-Posay. Osobne mám zatiaľ odskúšané produkty len od The Ordinary, ktorým som verná už nejakú tú dobu a mám z nich vytvorenú peknú rutinu, ktorá vcelku prináša aj ovocie. Tak sa poďme na to pozrieť.


1. Niacinamid 10% + Zinok 1%

Jeho hlavnou úlohou je stiahnutie pórov a upokojenie pokožky. Toto kombo je určené skôr na mastnú pleť so sklonom k akné. To by malo potláčať prejavy a celkovo znižovať výskyt ďalších. Rovnako tak aj zjednocovať odtieň pokožky a aj tmavšie miesta, ktoré mohli ostať práve po prejavoch akné. Avšak na tento cieľ je potrebný o dosť dlhší čas používania.

Čo sa týka produktu, nijako nevonia, jemne môže na chvíľu "vyvolať" lepivý pocit na pokožke. Osobne ho zmiešavam s kyselinou hyalurónovou v rannej rutine a veľmi pekne pleť zjednotí. Po prejdení s rollerom sa ešte viac vstrebe + denný krém a pletička má všetko potrebné na celý deň.

Podstatné pri používaní niacinamidu je, aby sa neaplikoval súbežne s vitamínom C. V takom prípade je fajn si naniesť ráno niacinamid a večer C-čko alebo naopak. 


2. Hyalurónová kyselina 2% + B5

Pri predchádzajúcom sére som spomínala práve hyalurónku, ktorú zmiešavam. Zvykla som si na tento spôsob aplikácie z viacerých dôvodov. Prvým je aplikácia, ktorá je jednoduchšia. Stačí si napipetovať malé množstvo do ruky a pridať zopár kvapiek niacinamidu, následne zmiešať a naniesť na pleť a vklepať. Druhým dôvodom je lepšie vstrebávania séra do pleti. Nevytvoria sa "žmolky" ako keď som skúšala dávať séra vrámci jednej rutiny po sebe. 

Kyselina hyalurónová má hlavné využitie pri hydratácii pleti. Máme ju aj fyziologicky, ale pridáva sa do starostlivosti o pleť pre lepšie vyživenie pleti. Väčšina prípravkov má HA s veľkými molekulami, kde je následne problém s prechodom do nižších vrstiev kože. Tento výrobok konkrétne obsahuje 3 veľkosti molekúl + krížový polymér. Tým sa značka snažila obsiahnuť lepšiu vstrebateľnosť pokožkou. 


3. Caffeine solution 5% + EGCG

Toto sérum určite oceníte, ak máte opuchy a kruhy pod očami. Osobne nemám s tým až také veľké problémy, ale prečo aj nehydratovať a nezlepšiť celkový vzhľad očného okolia, ak je to možné? 
Toto kombo obsahuje relatívne vysokú koncetráciu kofeínu a EGCG, teda epigalokatechín gallatylglukozid. 

Sérum aplikujem ráno aj večer. Úplne stačí jedna kvapka na malíček, a následne aplikovať na očné okolie jemným vklepkaním, nakoľko je táto oblasť pleti veľmi jemná a citlivá, keďže pokožka je oveľa tenšia. 


4. Ascorbic acid 8% + Alpha arbutin 2%

Séra s obsahom vitamínu C som už odskúšala viacero, ale táto kombinácia sa mi zatiaľ pozdáva najviac. Prvou vecou je, že ide o bezvodé zloženie, aby sa dosiahla stabilita produktu. Je to aj cítiť pri aplikácii, nakoľko môžete mať pocit, že pleť je mastná. Trvá to však len chvíľu, kým sa sérum nevstrebe.  Avšak neobsahuje ani žiaden olej. Má relatívne aj vôňu, ktorá je ale veľmi slabunká, no príjemná. C-čko si aplikujem večer, aj keď sú odporúčania, že by sa malo ráno, prípadne sa tieto názory rozchádzajú alebo aj zhodnú na tom, že je to vlastne na každom používateľovi. 

Každopádne kombinácia kyseliny askorbovej, teda vitamínu C a alfa arbutínu je predpokladom rozjasnenia pleti a zjednotenia tónu pleti, ako aj trošku "anti-aging" efekt vzhľadom k tomu, že C-čko je známe ako antioxidant. Opäť odporúčam prejsť rollerom, ideálne vychladeným. TOP pocit po celom dni a pleť je následne veľmi pekne "napitá" a zjednotená na pohľad a aj na dotyk príjemne jemná. 


Zhrnutie

Celkovo, čo sa týka aplikácie séra, je jedno akého, tak odporúčam ho poriadne vklepať do pokožky. Na jednej strane je to super relax, resp. pre mňa celá rutina starostlivosti o pleť, ale má to aj logické odôvodnenie. 

Určite by som nevynechávala po aplikácii séra aj nanesenie krému, aby bola rutina uzavretá, či už hovoríme o rannej alebo večernej verzii. 

A ešte poslednou poznámočkou je, že by sa séra nemali priamo aplikovať z pipetky na pleť, ale dať ich na ruku, a následne naniesť na pokožku. Je to možno trošku mylné vzhľadom na rôzne reklamné materiály, ale realita je realita :)



0 komentárov