S čím upgradnuť imunitu?


Pandémia a oslabená imunita idú ruka v ruke. Ale ako sa "nepredopovať" výživovými doplnkami alebo do seba zbytočne nehádzať zbytočné a nepoužiteľné "vitamíny" alebo vybrať si tie správne?

To sú otázky, s ktorými sa hlavne v poslednej dobe stretávame veľmi často. Lekárne sú plné ľudí, ktorí si chcú posilniť imunitu, pritom na trhu je toho nekonečne veľa a ako si má pacient pomôcť a vybrať pre neho to najlepšie?

Práve na to sme tu my, farmaceuti. Ľudia, ktorí v lekárni poradia na odbornej úrovni a nasmerujú pacienta tým správnym smerom v závislostí od ďalších zdravotných problémov a požiadaviek každého pacoša individuálne.

Dnešným článkom vás chcem však namotivovať, resp. vám predstaviť svoju vitamínovú kombináciu, na ktorej pravidelne každý deň fičím odkedy som bola na praxi v lekárni. Aj keď osobne mám imunitu na dobrej úrovni, klop, klop. A nebývam často chorá, tak sa ju snažím posilňovať aj preparátmi voľne dostupnými v lekárni. 

Samozrejme, každý máme niečo svoje, čo sa mu pozdáva, avšak občas je fajn sa na to pozrieť aj z tej druhej stránky. Toto nie je článok žiadneho reklamného charakteru, ale čisto môj výber, kde volím kvalitu a účinnosť, podľa ktorej sa riadim aj na základe odporúčaní starších a skúsenejších kolegýň a naštudovaných informácií z odborného hľadiska. 

Takže môj základ vitamínového charakteru tvoria 4 hlavné doplnkáče zložené z C-čka, D-čka, B- vitamínov, a poslednú dobu aj doplnok pre lepšiu kvalitu vlasov a nechtov, ale o tom bude viac v inom článku, ktorý pre vás chystám v blízkej dobe.

Ako ste si aj možno všimli na fotke, tak hneď dva výrobky sú od jednej značky, a to Jamieson. Práve táto značka je pre mňa príkladom skvelej kvality a certifikovaných prípravkov, aj keď ide len o výživové doplnky, ktoré nepodliehajú takej kontrole kvality a skutočného obsahu ako samotné lieky, ktoré majú štatút lieku. 

Každopádne s čistým svedomím môžem povedať, že táto kanadská značka je u mňa TOP-ka a keď si mám niečo vybrať, tak vsádzam práve na nich.

D vitamín

Z tohto dôvodu užívam od nich vitamín D 1000 IU. Začínala som na 2000 IU, ale ako začal veľký boom okolo Covid-u, tak bol taký záujem práve o 2000 IU až došlo k výpadku a úprimne, aktuálne netuším, či už sú opäť dostupné. Osobne odporúčam užívať D-čko celoročne. Dávkovanie má každý výrobok svoje. Podstatné však je, aby sa užíval s nejakým tukom, odporúčam s jedlom, nakoľko D patrí k vitamínom rozpustným v tukoch, tak cieľom je ho dostať nielen do organizmu, ale ho aj vstrebať a to po podaní na hladno a zapitím obyčajnou vodou nedocielime. 

Ale inak pozor na vec, D vitamín fakticky vo svojej podstate nie je vitamínom, ale endohormónom, netreba to s ním preháňať, nakoľko sa kumuluje v tukoch a pri prehnanom užívaní môže ako všetko mať nežiaduce účinky. A ak užívate nejaké ďalšie lieky, tak sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom, aby zbytočne nedochádzalo k duplikácii suplementácie, napríklad, ak užívate Vigantol kvapky, ktoré sú na predpis. Práve tento liek je tiež vitamínom D. 

No a ďalší fakt, že väčšina Európanov trpí práve nedostatkom vitamínu D. Každý vie, že ten nám vzniká aj po dostatočnom slnení a pôsobením na pokožku, avšak v našich zemepisných šírkach nie je možné ho zabezpečiť dostatok celoročne a na internete nájdete mnoho podcastov od odborníkov, ktorí sa tejto téme venujú bližšie. Ak vás táto problematika zaujíma, tak odporúčam podcast Očami farmácie, kde nájdete množstvo veľmi zaujímavých podcastov na rôzne témy.


C vitamín

Ďalším pánom na holenie je obľúbené C-čko, ktoré sa od nepamäti spája s dobrou imunitou. Avšak aj pri tomto produkte si dávajte pozor a nenaleťte na reklamy typu: "Čistý vitamín C, žiadna kyselina askorbová!" Práve také niečo som nedávno objavila na internete, na čom sa sa zasmiala, aj keď je to skôr smutné. Slečna promovala produkt, o ktorom nemala ani šajnu. Pointou totiž je, že vitamín C a kyselina askorbová sú to isté, pretože C sa v chemickom názvosloví označuje práve ako vyššie spomínaná kyselina, a teda ide iba o synonymum. 

Podstatným pointom je aj to, aké C-čko si vyberiete. Za mňa je dobrou voľbou práve klasika Celaskon, ideálne 250 mg, nakoľko sa vám ani väčšie množstvo do organizmu nevstrebe, a je preto zbytočné si dávať 1000 mg na jeden šup, ak sa teda nebavíme o C-čku s postupným uvoľňovaním, to je už iná vec. Každopádne ak aj máte práve oslabenú imunitu, tak si radšej v priebehu dňa doprajte 3-4-krát C-čko 250 mg v tom akútnom období a neskôr ako prevencia vám postačuje 1-2 tablety 250 mg. Väčšie množstvá totiž ak nie sú vo forme s postupným uvoľňovaním zbytočne zaťažujú obličky, nakoľko vitamín C sa vylučuje z organizmu práve vo forme moču. 


B-komplex

Posledným pre mňa podstatným je B-komplex. Aj keď ja si nedávam práve celý B-komplex, ale skôr sa orientujem na B6, B12 a kyselinu listovú. Z dôvodu, že užívam antiepileptiká, tak na základe naštudovaných odborných článkov a po konzultácii s lekárom som ich začala užívať, nakoľko B-čko mám množstvo pozitívnych aspektov celkovo na organizmus, tak aj táto kombinácia mimo spomínaných tých na obale priaznivo pôsobí aj práve na pacientov s danou diagnózou. 

Avšak aj keď ste plne fit, tak je to super komplex. Ináč tam by som vám odporučila aj B-komplex Sanofi, ktorý je takou dobrou klasikou. Ak napríklad máte problémy s aftami, tak určite do toho choďte. Prípadne, ak ste vegán, tak určite viete, že prostredníctvom vašej stravy nedocielite dostatok vitamínu B12, ktorý určite treba suplementovať. 

A čo sa týka známeho, že vďaka B-komplexu môžete pribrať, tak si zoberte do úvahy, že B-čka nájdete aj bežne v potrave, ako je napríklad aj kvások. Tiež možno aj poznáte pojem pangamín, ktorý si tiež viete zaobstarať v lekárni.

A o ďalšom produkte Biosil-e si povieme v budúcom článku, ktorý sa bude venovať práve zlepšeniu kvality vlasov, nechtov a zlepšeniu stavu, ak máte práve "plznúce" obdobie ako ja... :D

1 komentárov

  1. Niki, skvelý článok, rob také častejšie z lekárnického sveta

    OdpovedaťOdstrániť